Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

14/8/2006

Kort om en sommarsjuka

Filed under: Hälsa — Björn @ 9:19

Många av mormors ”förnumstiga” hälsoråd får idag vetenskaplig bekräftelse. Det är viktigt, för i många ”innekretsar” handlar det idag om att, som det tycks, bryta mot så många ”tabun” som möjligt. Det extrema 24-timmarssamhället hyllas av många. Kloka råd ur det förflutna upplevs som ”mossiga stolligheter” trots att det i verkligheten handlar om generationers livsvisdom.

Enligt flera undersökningar sover svenskar sämre än de flesta europeér. En nästan tropisk sommarhetta, med svettiga nätter och alltför starkt kvällsljus förstärker denna svenska folksjukdom.

Mycket färsk forskning visar att sömnstörningars orsaker inte skall sökas i någon avlägsen barndoms tillkortakommanden, utan man skall istället fokusera på nuet, för det är i skärningspunkten mellan det förflutna och framtiden som sömnstörningsproblemet bäst löses.

Den revolutionerande nya psykologin, kognitiv beteendeterapi, har också på det här området visat sig vara den suveränt bästa hjälpmetoden. En unken, freudianskt präglad drömtydning har i modern forskning visat sig vara helt värdelös.

Den stora ledande Mayokliniken i USA har nyligen i sitt ”Health Letter” presenterat sin kognitiva beteendeterapimodell för hur man kommer till rätta med sömnstörningar och den återges här i kort sammanfattning.

1. Prioritera sömnen, och inte vakentiden på bekostnad av sömnen.
2. Håll sömnrytmen alla dagar, även över veckosluten. För många svenskar är det otänkbart att på lördag-söndag stiga upp på samma tid som under arbetsdagarna, men det är precis vad man skall göra. Genom att översova vid helgerna ruckar man den inre klockan cirka 50 gånger per år och det stör inte bara sömnen, utan förstör hälsan för övrigt på flera sätt.
3. Undvik drogerna nikotin och alkohol liksom kaffe på kvällstid.
4. Motionera regelbundet, om sömnstörningarna är besvärliga är kraftfull konditionsträning på eftermiddagen bäst. Det får dig att somna fortare, sova djupare och vakna mera utvilad.
5. Var aktiv under din vakna tid, slöar du dig genom dagen, lördag-söndag, t.ex., får du svårare att sova.
6. Skapa sängläggningsritualer som får kroppen att i förväg betingas på insomningssituationen.
7. Se till att sovrummet är svalt, mörkt (speciellt viktigt under sommren i Sverige), tyst och bekvämt. Ha inte keldjur i sängen.
8. Om du får en sömnstörningsperiod så gå och lägg dig när du är tydligt sömnig. Om du inte somnar inom 30 minuter så gå då upp och gör någonting till dess att tröttheten efter 30-60 minuter kommer tillbaka. Proceduren kan upprepas (detta kan sägas vara den kognitiva beteendeterapins nyaste och viktigaste bidrag).
9. Om du har väckande värk, se till att du får hjälp mot det.
10. Tag sömntablett bara som sista utväg, och då bara av de moderna, mest kortverkande.

Att sova bra är en av flera viktiga vägar till det goda, starka livet.

”The bottom line is the better you sleep, the better you feel”.

Jag återkommer så småningom med utförligare redogörelse.

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress