Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

31/7/2015

Ett lästips idag

Filed under: Allmänt,Evolution,Hälsa,Kultur,Mediekratin,Natur,Politik — Björn @ 9:52

En fågelskrämma av den moderna hökmodellen ”flyger” nu inte bara i Timmernabben utan också i Kapelluddens naturreservat på Öland. Fågelskrämman skrämmer inte bara den avsedda arten – gässen – utan säkert också 20-talet andra arter häckande i området. Denna fågelskrämma är alltså ett mycket modernt sätt att skynda på artutrotningen.

klippdnsju

29/7/2015

Nöjet att döda är i vår tid en mycket otidsenlig atavism

Filed under: Allmänt,Kultur,Mediekratin,Natur,Politik — Björn @ 15:01

Den regelvidriga tjuvjakten på det skyddade lejonet Cecil sätter strålkastarljuset på hela jaktens nuvarande grundproblem.

På varje jägare som vill döda djur på så långt håll som möjligt går det 20-100 personer som vill se djuret levande på så nära håll som möjligt. Det är ett jättestort demokratiskt problem och där har jägarna av hävd sedan länge haft – eller tagit sig – bestämmanderätten. I den bästa demokratins namn måste jägarnas bestämmande monopol upphöra.

Den grymma jakten på det mycket populära djurparkslejonet Cecil visar just nu på problemet i all sin tydlighet.

De många och häftiga reaktionerna på skadskjutandet och dödandet av det djurparksskyddade djuret vittnar om allvaret i den moderna människans ifrågasättande av nöjesdödandet av oskyldiga djur.

Texten nedan är hämtad från MSN/TT . Det är intressant att notera att texten är mycket utförligare än i SVT som har storviltsjägaren Jan Guillou som gunstling i än det ena än det andra ämnet.

Cecils baneman mordhotas på nätet

TT Nyhetsbyrån

1 timme sedan

gosedjur

© Foto: TT Cecils baneman mordhotas på nätet.

Den amerikanske tandläkaren Walter Palmer, som tog livet av lejonhannen Cecil, mordhotas på nätet.

I dag ställs två personer inför rätta i Zimbabwe – Palmer själv säger att han inte har gjort något fel.

Palmer har i medier över hela världen hängts ut som ”lejonmördare” och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. På Twitter skriver en användare:

”Låt oss hoppas att Walter Palmer, som så modigt dödade ett magnifikt lejon i Zimbabwe med en pilbåge, möter ett liknande öde snart”.

Palmer har fått flera andra hot i samma stil både på Twitter och på sin mottagnings företagssida på Facebook. Tusentals användare över hela världen uttrycker nu sin avsky för amerikanen, som pekas ut som den som tog livet av den berömda lejonhannen.

Palmers tandläkarmottagning var stängd på tisdagen. Utanför lokalerna hade människor lagt gosedjur och blommor för att hedra minnet av lejonet. Även flera kändisar har reagerat på tjuvjakten. Den brittiske komikern Ricky Gervais twittrar: ”Det är inte för mat, det är inte för jakten. Det måste vara njutningen att döda. Sinnessjukt”.

Två utpekade medbrottslingar har gripits i Zimbabwe: jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark. De har åtal att vänta för jaktbrott. Även Bronkhursts son är efterlyst och ska förhöras. Palmer själv bemötte anklagelserna i ett uttalande till NBC News på tisdagen, där han hävdade att han hade alla nödvändiga tillstånd och inte hade skäl att ifrågasätta lagligheten i jakten förrän den var över.

I uttalandet som Palmer enligt flera medier ska ha skrivit med hjälp av ett pr-företag säger han också att han djupt beklagar att hobbyn som han älskar och utövar lagligt resulterat i lejonets död.

Den 13 år gamla lejonhannen levde i nationalparken Hwange, där han var en de stora attraktionerna, uppmärksammad för sin svarta man. Den 1 juli sköts lejonet, flåddes och halshöggs. Enligt tidningen The Herald jagades djuret först med pil och båge. Därefter – efter 40 timmar med skador – fälldes djuret med dödande skott

Cecil lurades ut ur nationalparken med hjälp av åtel – ett bete av ett dött djur – som fästs vid tjuvjägarnas bil. Betet är ett vanligt knep för att få vilda djur att lämna marker där det är olagligt att skjuta dem.

Palmer, som enligt AFP är dömd för jaktbrott tidigare, har enligt flera medier betalat motsvarande nära en halv miljon kronor för att få tillfälle att fälla lejonhannen.

– Detta kan inte passera ostraffat, säger Zimbabwes turism- och näringsminister Walter Mzembi till The Herald.

– Cecils död är en tragedi, inte bara för att han var en symbol för Zimbabwe, men också eftersom vi nu kan räkna hans sex lejonungar av hankön som döda eftersom en ny hane inte kommer låta dem leva, säger Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska naturvårdsorganisationen ZCTF, till Londontidningen The Guardian.

 

 

Storviltjakt med pilbåge är grovt djurplågeri

Filed under: Allmänt,Kultur,Mediekratin,Natur,Politik,Psykisk hälsa — Björn @ 9:05

Storviltjakten kan ”tricksas” till på många sätt. Multimiljonären Jan Guillou har berättat att han lägger upp jakten så,att han på tre veckor hinner med att inte bara skjuta 20 djur utan att också se till att dödandet drabbar 20 olika djurarter. Artutrotningen sker också  inom storviltjakten.

Två gripna för lejontjuvjakten

TT Nyhetsbyrån

5 timmar sedan

lejon

© Foto: TT Två gripna för lejontjuvjakten.

Två personer ställs i dag inför rätta i Zimbabwe, anklagade för att ha hjälpt en amerikansk storviltjägare att tjuvskjuta landets mest berömda lejon. Storviltjägaren själv svär sig fri.

Den amerikanske tandläkaren James Palmer pekas ut som den som tog livet av lejonhannen, som brukade kallas Cecil. Mannen uppges vara dömd för jaktbrott tidigare. Han namngavs vid en presskonferens i Harare på tisdagen av Emmanuel Fundira, ordförande i de zimbabwiska safariarrangörernas samarbetsorganisation.

Två utpekade medbrottslingar har gripits i Zimbabwe: jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark. De har åtal att vänta för jaktbrott. Palmer själv bemötte anklagelserna i ett uttalande till NBC News på tisdagen, där han hävdade att han hade alla nödvändiga tillstånd och inte hade skäl att ifrågasätta lagligheten i jakten förrän den var över.

Den 13 år gamla lejonhannen levde i nationalparken Hwange, där han var en de stora attraktionerna, uppmärksammad för sin svarta man. Den 1 juli sköts lejonet, flåddes och halshöggs. Enligt tidningen The Herald hade lejonet först skjutits med pil och båge. Därefter – efter 40 timmar med skador – fälldes djuret med dödande skott

Cecil hade lurats ut ur nationalparken med hjälp av åtel. Betet är ett vanligt knep för att få vilda djur att lämna marker där det är olagligt att skjuta dem.

Enligt flera medier ska amerikanen ha betalat motsvarande nära en halv miljon kronor för att få tillfälle att fälla lejonhannen.

– Detta kan inte passera ostraffat, säger Zimbabwes turist- och näringsminister Walter Mzembi till tidningen The Herald.

– Cecils död är en tragedi, inte bara för att han var en symbol för Zimbabwe, men också eftersom vi nu kan räkna hans sex lejonungar av hankön som döda eftersom en ny hane inte kommer låta dem leva, säger Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska naturvårdsorganisationen ZCTF, till tidningen The Guardian.

 

Läs också Per Gudmundsons ledare i svd.se

Filed under: Allmänt,Kultur,Mediekratin,Politik — Björn @ 8:29

klippdnfem

 

28/7/2015

Dagens lästips: Psykiatrin alltjämt ett sjunkande skepp

klippdnfyra

”Haveriet” i den svenska psykiatrin/psykologin började för 30-40 år sedan – uppmärksammades först på allvar på 1990- och 2000-talet.

Den statligt tillsatta Miltonkommisionen redde för cirka tio år sedan ut problematiken och kunde som huvudorsak till ”haveriet” peka ut psykiatrins och psykologins brist på vetenskapligt baserad evidens. Det stora hindret var den sekteristiska freudianismen som psykoanalysen på ett försåtligt sätt förgiftat stora delar av samhället med.

Politikerna satsade stora pengar på att utveckla den evidensbaserade psykoterapin – framförallt i form av kognitiv beteendeterapi – men starkt splittrande motkrafter har omintetgjort den förbättring på folkhälsan som Miltonkommisionen efterlyste.

Riksrevisionen kommer nu snart med mycket tydlig kritik av bristen på evidensbaserad psykologi/psykologi och psykologins ”småpåvar” får ordentligt påskrivet för sin sekteristiska splittring av psykiatriterapin.

En undersökning har t.ex. visat att cirka 85 procent av landets PUB-mottagningar inte använder sig av den vetenskapligt visat fungerande aktutterapin i behandlingen av självmordsbenägna ungdomar.

Läs gärna psykologiprofessor Rolf Holmqvists debattartikel i sin helhet.

27/7/2015

Ett sommarcollage ur fotodagboken

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 19:54

bildserieett

Högsommar i Elmhult – bilden togs idag.

bildserietva

Foto: Margareta

Skäggdoppingen flyter mycket lätt på vattnet.

bildserietre

Smällglim

bildseriefyra

Sandgräsfjärilen är en kamoufleringskonstens mästare.

bildseriefem

Foto: Margareta

En svala gör ingen sommar – men två gör det.

bildseriesex

Samspelet mellan de pollinerande insekterna och växterna kan uppvisa raffinerade arrangemang. Humlan besöker alltid Mjölkörten nerifrån, så därför är alla de nedre blommorna ”honliga” – pistillen sticker som synes ut, färdig att ta emot det främmande pollen som humlan för med sig.

bildseriesju

Genom detta arrangemang undviker växten inavel, självpollinering. De översta blommorna är ”hanliga”. I dem har pistillen backat in och ståndarna har istället sträckts ut – detta för att – när humlan lämnar örten från översta blommorna – ska den föra med sig pollen till andra blommor – inaveln motverkas också på det sättet.

bildserieatta

Foto: Margareta

Skäggdoppingen är som förälder mycket ”pliktmedveten” – den matar sina ungar under flera veckor – Gräsanden matar tvärtemot inte sina ungar alls.

bildserienio

Sommarskog i Sörstävlö

bildserietio

Vetet har hunnit långt.

bildserieelva

Skönheten själv

bildserietolv

Foto: Margareta

Rådjuren ”vadar” i maten.

bildserietretton

Törnskateungarna lämnar boet efter cirka två veckor men matas sedan länge i reviret.

bildseriefjorton

Också bärsamlingarna har sin egen skönhet.

bildseriefemton

Foto: Margareta

Kartfjärilen har en mycket märkvärdig färgväxling – på våren ser den ut så här. Bilden togs den 29 maj.

bildseriesexton

Nu den 26 juli har andra generationen kommit och den har som synes en helt annan färg. Inte att undra på att Linné trodde att det rörde sig om två helt olika arter.

bildseriesjutton

Foto: Margareta

Unga och gamla Skrattmåsar samsas väl.

bildseriearton

I skuggiga lägen blommar den vackra Flädern alltjämt.

bildserienitton

Också till blomflugorna står vi i stor tacksamhetsskuld – de pollinerar inte bara maskrosen utan också de blommor som blir till bär och frukter som vi sedan kan äta.

bildserietjugo

Foto: Margareta

”Sillfrukost” hör till det bästa.

bildserietjugoett

Det Mörka kungsljuset blommar för närvarande överallt.

bildserietjugotva

När Trollsländan inte jagar byten solar den gärna.

bildserietjugofyra

Foto: Margareta

Den stora och praktfulla Åkermolken har blomställningar som kan bli hela 6 cm i diameter.

bildserietjugofyrab

”Vår” Rödstjärt har nu ungarna ute – de sköter nu matanskaffningen själva.

bildserietjugofem

Baldersbrået blommar sedan länge.

bildserietjugosex

Foto: Margareta

Naturen skulpterar på sitt eget sätt.

bildserietjugosju

Havstruten – är vitfåglarnas härskare i Pataholm.

bildserietjugoatta

Allt fler av sommarens frukter formerar sig – hasselnöten var en stapelföda för den förhistoriska nordiska människan.

bildserietjugonio

Foto: Margareta

Skäggdoppingen är noga med att sköta sin fjäderdräkt – och det är viktigt för ovanför vattenytan ska dräkten fungera som ett flöte – under vattenytan som ett sänke.

bildserietrettio

När den noggrant planerade landskapsbilden granskas på datorns stora hemmaskärm kan – som synes – mycket motivstörande detaljer bli synliga.

 

 

Ett lästips idag

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 9:26

klippdntre

 

Older Posts »

Powered by WordPress