Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

29/9/2014

Apropå vegetarisk kost – lästips idag

 

klippdnsex

28/9/2014

Att äta grönt är bra för den mentala hälsan

Sedan mycket länge har det i Västvärlden funnits små grupperingar som propagerat för den vegetariska kosten. I USA finns Sjundedagsadventisterna och de har funnits i cirka 150 år och har sedan länge ett fungerande universitet i Loma Linda.

I Sverige introducerades det vegetariska tänkandet på 40-talet av bland annat finlandssvenske Are Waerland – och han propagerade för en laktovegetarisk kost. Under en tid fanns det i Sverige bortåt femtio hälsohem som hade den vegetariska kosten som huvudingrediens i sina terapier men vegetarianerna skälldes som ”morotsmaniker”, ”grönsaksknuttar” – och kritikerna menade att vegetarianerna levde på ”kaninmat”. Sakta men säkert fasades hälsohemstänkandet ut – framförallt av akademiska och politiska krafter.

Men i takt med att forskningen visar att många värdefulla komponenter – t.ex. antioxidanter – finns i den vegetariska delen av maten försöker forskningen numera att definiera vad som i maten kan vara en behövlig vegetabilisk del. Nyligen har två undersökningar presenterats och i den ena hävdas att det räcker med 5 portioner frukt och grönsaker per dag – i den andra hävdas att det behövs 7 portioner frukt och grönsaker per dag.

En av vegankostens portalfigurer just i dag är förre presidenten Bill Clinton som för att komma tillrätta med en med åldern tilltagande åderförkalkningsbekymmer lever efter en mycket strikt modell konstruerad av förre presidentrådgivaren Dean Ornish.

Andra forskare menar att det är viktigt att också kartlägga den vegetariska kostens potentiellt gynnsamma effekter på den mentala hälsan och en sådan rapport har just publicerats i England av forskare från University of Warwick Medical School som har specialstuderat ämnet i en studie, där man granskat 14 000 engelsmän.

Forskningen kommenterades den 24 september 2014 i Medical News Today under rubriken ”Fruit and veg consumption tied to mental health” och originalrapportens rubrik lyder: ”Major health-related behaviours and mental well-being in the general population: the Health Survey for England.”

Det viktiga i denna rapport är alltså att man till skillnad från tidigare koncentrerat sig på att titta på den vegetariska kostens effekt på den mentala hälsan och inte bara den fysiska. Man har använt sig av Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scale för att fånga in försökspersonernas välbefinnande.

Testet fångar upp försökspersonernas upplevelse av att må bra, att fungera bra, graden av optimism, lycka, självtillit, allmän motståndskraft och goda relationer.

Den 14 000 personerna delades in efter intaget av frukt och grönsaker och man jämförde den mentala hälsan hos den sjundedel som åt mest vegetariskt jämfört med den sjundedel som åt minst. Och man såg då att bäst mådde de som åt mest vegetariskt.

En forskare konstaterar: ”Overall, the researchers found that high and low mental well-being were typically associated with the participants’ fruit and vegetable intake.” Man skriver vidare: ”The data suggest that (the) higher an individual’s fruit and vegetable intake, the lower the chance of their having low mental well-being.”

Slutsatsen blir:”Our findings add to the mounting evidence that fruit and vegetable intake could be one such factor and mean that people are likely to enhance their mental well-being at the same time as preventing heart disease and cancer.”

 

 

27/9/2014

Henning Mankells lungcancer

Filed under: Allmänt,Åldrande,Cancer,Hälsa,Kultur,Mediekratin,Politik — Björn @ 9:02

DN publicerar idag på sammanlagt fem sidor ett idolporträtt av 66-årige Henning Mankell. Långt inne i texten skriver journalisten Maria Schottenius att primärcancern satt i lungan och att den spritt sig till nacken, lymfan och binjurarna.

Orsaken till att han fått lungcancer nämns inte med ett enda ord i artikeln. Däremot ställer Maria Schottenius frågan ”Och du har tjänat mycket pengar?” Han svarar ”Ja, jag är rik som ett troll”.

I sin bok ”Kvicksand” skriver han om sin kamp mot cancern.

25/9/2014

Fotodagbokens sista (?) sommarbilder

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 19:09

dagboksbilderett

Sommarvyerna finns fortfarande att föreviga med kamerans hjälp.

dagboksbildertva

SMHI:s årstidskarta visar att det är vintertemperaturer i norra Sverige men här i södra Sverige bjuder landsändan ännu en tid på sommartemperaturer.

dagboksbildertre

Foto: Margareta

Men visst finns det föraningar om hösten – små Viggflockar finns i innerskärgårdarna – om några månader kommer det att röra sig om flera tusen fåglar.

dagboksbilderfyra

Den vackra höstlupinen lockar de pollinerande insekterna – humlor framförallt – med sin blåa färg.

dagboksbilderfem

Dagens Gulsparvsbild togs i en åkerholme på Stävlöslätten.

dagboksbildersex

En del Amiraler försöker nu flyga söderut för att övervintra i Mellan- och Sydeuropa – hur många som klarar den resan vet vi inte.

dagboksbildersju

Foto: Margareta

Områdets Gröngölingpar söker som sig bör föda i gräset.

dagboksbilderatta

Strimsporren blommar alltjämt.

dagboksbildernio

Också Storskarvarna har sina eftersläntrare.

dagboksbildertio

Jätteörten Sliden blommar sent.

dagboksbilderelva

Gott om Ormvråkar är det just nu.

dagboksbildertolv

På Stävlöslätten blommar idag Rosenmalvan.

dagboksbildertretton

Foto: Margareta

På håll är Gröngölinghanen och honan svåra att separera – på nära håll ser man att hanen har ett rött fält i ”mustaschstrecket”.

dagboksbilderfjorton

Rosendunörtens vackra buske blommar i Kalmar Dämme.

dagboksbilderfemton

Dagens ”obligata” rådjursmotiv.

dagboksbildersexton

Foto: Margareta

Även på mycket nära håll är Lupinen underbart vacker.

dagboksbildersjutton

Häger i Pataholm.

dagboksbilderarton

Röllekan är en trotjänare – blommar i stort igenom hela sommaren.

dagboksbildernitton

Att ta harporträtt hör inte till det lättaste – men ibland kommer turen till hjälp.

dagboksbildertjugo

Foto: Margareta

Varför denna fågel kallas Gröngöling är det lätt att förstå när man ser denna bild.

dagboksbildertjugoett

Framåt kvällen doftar Sliden starkt.

dagboksbildertjugotva

Havsörnen slår efter den oflygga dykanden – men den klarade sig.

dagboksbildertjugotre

Vacker sensommarträdridå.

 

 

24/9/2014

Kära läsare!

Filed under: Läsekretsen — Björn @ 15:48

Mitt webbhotell kommer att migrera min hemsida till en ny Linuxmiljö från i kväll klockan 20:00 till 25/9 klockan 02:00. Under denna tid kommer hemsidan ej att vara tillgänglig.

Björn

Specialisten har endast en del av sanningen – generalisten har hela sanningen

 

klippdnelva

23/9/2014

SVT:s miljöjournalister slirar på sanningen

Filed under: Allmänt,Hälsa,Kultur,Mediekratin,Natur,Politik — Björn @ 9:07

I gårdagens SVT-artikel om världens koldioxidutsläpp får vi veta att Kina ”på bara några få år” gått om USA och blivit störst i världen.

Formuleringen ”på bara några få år” får det att låta som om Kina nog så nyligen passerat USA. Se SVT: text nedan.

klippsvttre

DN är idag ärlig nog att i ett bilddiagram återge de exakta siffrorna från Global Carbon Project AP och i figuren kan man då se att Kina passerade USA:s siffror för tio år sedan – det är betydligt mer än ”bara några få år” – och Kinas kurva pekar brant uppåt, så skillnaden kommer att bli ännu större.

klippdnnio

Hans Rosling har i sina omfattande kartläggningar av Västvärldjournalisternas mörkläggningar av förhållandena i tredje världen också visat att miljöjournalisterna verkar tillhöra dem som ljuger mest – dagens bild från Global Carbon Project AP bekräftar falsarierna.

Older Posts »

Powered by WordPress