Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

29/5/2013

Vi närmar oss hänryckningens tid – de nästintill dagsfärska dagboksbilderna är som alltid en hyllning till den biologiska mångfalden

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 18:44

Glada kor på eget ”kosläpp”.

Buskskvättan har nu bildat par.

Den vackra vattenklövern med sina karaktäristiskt håriga kronblad blommar nu fint.

Den vackra Smultronvisslaren hette tills nyligen Kattostvisslare – det nya namnet är något bättre än det gamla – men jag föredrar den engelska beteckningen Grizzled Scipper, som alltså berättar – inte som det svenska vad fjärilen åt som ”barn” – utan istället beskriver hur den vanlige betraktaren upplever fjärilen när den flyger iväg.

Foto: Margareta

Hägern är en pricksäker ”ljustrare”.

När sommaren nu kommit är det skönt att svalka klövarna.

Rönnens blommor är vackra – men doftar fränt – och det gör den för att den pollineras som synes mycket av flugor.

Foto: Margareta

Vid Saltors uddes landfäste såg vi idag på ett begränsat område uppemot minst 30 Vinbergssnäckor – trots fridlysningen var flera söndertrampade.

Kronobäcks våtmark producerar nu mycket insekter och över området flyger därför många fåglar – häromdagen hela fyra eleganta Lärkfalkar.

Lärkfalken är för fotografen en svårfångad luftakrobat.

Två individer tryckte i middagssolens värme – med 24 gångers förstoring var värmedallret besvärande.

Hägerns vingbredd kan bli ända upp till 175 cm men den kan ändå väga så litet som 1½ kg. Med så lätt kropp kan den stora fågeln lätt använda sig av den livräddande nästan lodräta ”helikopterstarten”.

Vår största jordlöpare – Läderlöparen, Calosoma sycophanta – är som alla jordlöpare ett snabbspringande rovdjur – vid dagens foto stod skalbaggen lyckligtvis stilla.

De torniga buskarnas egen sångare – Törnsångaren – sjunger nu fint.

Syrenbuskarna praktblommar nu i snart varenda trädgård.

Den vackra Skedandhanen är nu en ensam ”gräsänkling” – den välkamouflerade honan ruvar nu på många ägg.

Kring Gråborg på Öland myllrar det nu av orkidéer – snart kan den exklusiva Krutbrännaren ses i områdets mycket fina hagmarker.

Men det är mycket gott om Sankt Pers nycklar och Göknycklarna.

Trots sitt namn lever Lärkfalken i hög grad på insekter – kommer därför ganska sent till Sverige först när insekterna finns som byten.

Försommartjärilen Aurora garanterar som bäst släktets fortbestånd.

Foto: Margareta

Den vackra Gråhägern kan enligt hittills känd kunskap som mest bli drygt 35 år.

Att svalka sig vid havet är skönt när sommarvärmen kommit.

På Öland finns det hela 9000 par av Stenskvättan och det förklaras av att efter fjällbiotoperna är ängar med stengärdesgårdar fågelns näst mest populära biotop.

Den vita syrenen har en underbar skir skönhet.

 

 

 

Dagens klipp – missnöjesfundamentalisterna i media har fel

Ovanstående klipp är trots sitt mycket trevliga innehåll dåliga nyheter för missnöjesfundamentalisterna i svenska media.

Nyheten återfinns följaktligen t.ex. inte i DN:s pappersupplaga annat än som en frimärksstor kantnyhet, där halva texten är ”bortamputerad”.

Det är därför extra viktigt att nyheten sprids mycket mer – medias mörkläggning vill jag motverka genom att lägga ut texten på min hemsida.

28/5/2013

Kära läsare!

Filed under: Fåglar,Läsekretsen,Natur — Björn @ 8:49

Tack för ert stora intresse som ibland blir märkvärdigt uthålligt!

Om man googlar på sökordet ”ringduva” får man idag 56 300 träffar – det finns alltså väldigt mycket publicerat om fågeln.

För nu mer än sex år sedan – den 2 februari 2007 – skrev jag ett stycke om denna märkliga fågel och inlägget har blivit mycket läst och läses märkvärdigt nog fortfarande. Det gör att idag ligger inlägget som nummer 3 av de 56 300 träffarna.

Det känns förstås för mig som Internetskribent mycket trevligt att en text som jag skrivit överlever år efter år.

Tack för ert stora intresse!

Bilden ovan togs i Stora Frö på Öland den 6 augusti 2011.

27/5/2013

Den friska fetman finns

Filed under: Åldrande,Cancer,Hälsa,Hjärtat,Kost,Motion,Natur,Politik — Björn @ 14:16

I tidskriften Medicinsk Vetenskap (Nr 2/2013) – som ges ut av Karolinska Institutet – finns en mycket intressant artikel med rubriken ”Kvalitetsfett är inte farligt”. Bakom den aktuella forskningen står professor Peter Arner som har forskat om fett i 45 år.

Det forskningsresultat han har fått fram är helt nytt och ger oss en delvis helt ny syn på fetma.

Att fetma kan vara bra är lätt att illustrera från djurvärlden. När den nordiska Sävsångaren på hösten kommer ner till Medelhavet äter den upp sig på 2-3 veckor tills den har fördubblat sin kroppsvikt. Då har den en fettkappa runt hela kroppen. Sedan flyger den i ett enda svep den fantastiska sträckan över Medelhavet och Sahara utan mellanlandning innan den kommer ner till tropiska Afrika – och på den sträckan bränner den allt sitt överskottsfett.

För oss svenskar är det lätt att se att fylligt runda rådjuren i september – oktober ser mycket välmående ut men kan i februari – mars se nog så eländigt magra ut – då har de bränt hela sitt fettförråd. Denna viktpendling ser man hos kolossalt många djur och den är förstås värdefull – det är ett direkt överlevnadsvärde i att kunna lagra fett på och i kroppen.

Peter Arners forskning visar nu förvånande nog att fettväven hos överviktiga personer i vart tredje fall är en ”frisk” fettväv – den ger inte upphov till åderförkalkningssjukdom t.ex. Hos två av tre överviktiga är det tvärt om – där är fettväven dålig – fettcellerna är större, insöndrar mer fett i blodet och skickar också defekta hormoner ut i blodcirkulationen. Allt detta kan förstås bidra till att öka åderförkalkningsrisken.

En mycket viktig nyhet är att även smala kan ha dålig fettväv som alltså ökar deras risk att insjukna i kärlsjukdom. Alla har vi väl upplevt att personer utan påtagliga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom ändå plötsligt och oväntat stupar i hjärtinfarkt eller hjärnblödning. En förklaring kan alltså vara att de trots sin normalvikt bär på en sjukdomsframkallande fettväv – den brukar också vara genetiskt medfödd.

Vad som också är nytt är att fettcellerna i kroppen byts ut var tionde år genom att 10 procent av dem förnyas årligen. Förut trodde man att man fick fettcellerna i början av livet och att de sedan var konstanta men så är det alltså inte.

Denna nya kunskap kommer förstås att revolutionera terapin av överviktiga/feta. Man ska alltså inte klåfingrigt utföra bypass-kirurgi hos personer som faktiskt har en ”frisk” fettväv – det är att göra saken mycket värre.

Peter Arner menar att vi inom tio år eller så kan ha läkemedel som motverkar den dåliga fettvävens ogynnsamma effekter – men den bästa metoden nu och också då är att äta mindre och röra sig mer.

Artikeln i Medicinsk Vetenskap har ingresstexten som ordagrant lyder: ”Smal eller tjock spelar mindre roll. Det är kvaliteten på din fettväv som avgör effekterna på hälsan.”

 

 

26/5/2013

Mors Dag

Filed under: Familjen,Mediekratin,Natur,Politik — Björn @ 13:22

 

25/5/2013

Några försommarbilder ur fotodagboken

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 20:31

Grön, grönare och grönast – i Koverhult

Foto: Margareta

Ett vackert starrgräs växer nu vid Högemåladammen i Mönsterås.

Denna vanliga syn var en gång mycket ovanlig. På 1800-talets slut och i början på 1900-talet jagades Knölsvanen nästintill utrotning, varför den fridlystes 1926. Men den olovliga jakten fortsatte speciellt under krigsåren så först på 50-talet började fågeln få en normal ökning av sitt antal. Idag finns dock inte mer än 7500 par i landet.

Hästkastanjen ser nu ut som en prydd julgran – överallt på grenspetsarna ses de mycket vackra blomställningarna.

Foto: Margareta

Den vackra långdistansaren Amiralfjärilen har nu börjat visa sig – när den kommer redan vid den här tiden, indikerar det att den kommer direkt från Medelhavsområdet.

Tandroten – Cardamine bulbifera – är som blomma både ovanlig och sällsynt. Den sprids nämligen huvudsakligen genom att myror bär iväg med växtens blomknoppar. Den finns i hela Götaland men är där ganska sällsynt.

Vid Gråborg på Öland vandrar många besökare genom den underbart vackra hagmarken norr om lantgården – det gör Stenskvättan litet människotillvänd och blir därför lättare att fotografera.

Foto: Margareta

Skogsviolen bjuder nu på vackra tuvor.

Två ”förlovade” unga Sångsvanar betar på Åbroslätten – om 2-3 år är det dags att skrida till häckning.

Vickerväxterna är många – jag gissar att detta är Kråkvicker.

Två av Sveriges snabbaste ”sprinters” tar en paus på ett av Strömsrumsfälten.

Foto: Margareta

Sommargyllen lockar de pollinerande insekterna med sin lysande gula färg.

Hussvalorna konkurrerar om den smetigaste leran – bobyggnaden är i full gång.

Foto: Margareta

Äppelblommorna har vackra vita, skära och röda nyanser.

Flugsnapparehonan möblerar ”barnkammaren” som bäst.

Korna i Hedersrum lyser fint vita mot försommarens ljusa grönska.

Att på bild fånga den Bruna kärrhökens hona är oftast en lyckträff.

Mandelblomman tillhör mina favoriter – upplevd under många solstarka barndomssomrar i Norrland.

En bra holk kan under sin livstid ge liv åt uppemot 200 fåglar som annars inte skulle se dagens ljus. Holken är därmed en bra naturvårdsinsats.

Den vackra Aftonstjärnan finns bara glest i Sydsverige – har en säregen diskret och spröd skönhet.

Amiralen är en kvalificerad långdistansare – det händer att den dyker upp ända uppe vid Nordkap. Den flyger också över till Island.

Foto: Margareta

Aftonstjärnan kommer ursprungligen från sydöstra delen av Balkan, Bulgarien och Turkiet. Var hos oss först odlad men är nu sedan lång tid förvildad.

Som sig bör poserar Stenskvättan på det underlag som gett den dess namn.

Tusenskönan – blomman som här nere orkar blomma året runt – har nu sin bästa tid.

Att avbilda ett vackert landskap kan bjuda på många stunder av tidlös ”mindfulness” – det vet landskapsmålaren – likaså landskapsfotografen.

 

 

Dagens citat – Brottslig journalistik?

Filed under: Familjen,Kultur,Mediekratin,Politik,Psykisk hälsa — Björn @ 8:43

Ett nej ser ut att bli ett ja!

 

Older Posts »

Powered by WordPress