Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

30/6/2012

Några sommarbilder ur fotodagboken

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 15:29

Högsommar…

Ormvråkens ungar har nu lämnat bokorgens trygghet.

Foto: Margareta

Jungfru Marie Nycklar doftar svagt – doften påminner om saffran.

Den mycket vackra Aspfjärilen flyger nu en kort tid. Den är också svårsedd då den håller till uppe bland trädkronorna.

Natt och Dag lockar med tre färger – blått, gult och rött.

Foto: Margareta

Rödbenan ropar varnande – äggen är just kläckta.

Kungsbräken – Osmunda regalis – är Sveriges största ormbunke. Den är sällsynt – finns i Götaland. Bilden är tagen vid Alsterån vid Skäppentorp.

Om några månader väntar en kanske tusen mil lång resa.

Slåttergräsfjärilen är en sydsvensk art. Den finns nu huvudsakligen bara i Götaland – områdena i Svealand och södra Norrland har den övergivit.

Det Mörka kungsljuset har fått fart på sin blomning.

Den vakande Rödbenan skruvar sig oroligt på sin utsiktsplats.

Foto: Margareta

Nattviolen som är en orkidé sprider också den väldoft som lockar nattens insekter.

Nötväckan har mycket att stå i även på sommaren.

Skönheten tål att upprepas – observera Krabbspindeln.

 

 

Dagens lästips

Det finns numera allt mer hjärnforskning som noggrant kartlägger mannens och kvinnans hjärna – visar på olikheterna och likheterna – och det är synnerligen angeläget för i det moderna genustänkandet frodas ibland formidabla absurditeter.

Gå gärna till närmaste välsorterade pressbyråkiosk eller tidningsaffär och köp det avbildade tidskriftsnumret. Det är på 100 sidor och innehåller mycken värdefull ny information.

28/6/2012

Sommarbilder ur fotodagboken

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 17:56

I Hammarby på Öland har sommaren hunnit långt.

Foto: Margareta

Strax innan avtagsvägen till Gråborg, Öland, finns en liten damm med röda Näckrosor.

Pilfinken är en året-runt-fågel i Sverige. Modern forskning har visat att de fåglar som stannar kvar har större hjärnor än de som flyttar. Det krävs mycken hjärnkapacitet för att klara den svenska vintern.

Skvattramens vita blommor lyser fint i skogsdunklet.

Den Allmänna ängsmätaren är en dagflygande nattfjäril. Att den är en nattfjäril kan man se på den stora ”näsan” – de kamartat förstorade antennerna.

Foto: Margareta

Stenskvättan är ett trevligt och kärt och också ofta återkommande motiv för fågelfotografen. Den sitter gärna i toppen av en buske eller på en stolpe, vilket gör den mycket lätt synlig.

De praktfulla Fingerborgsblommorna har nu börjat sin blomning och kan ofta ses längs landsbygdens små vägar.

Denna vackra fjäril fick jag inte se undersidan på och då är det svårare att artbestämma den – men vacker är den.

Den spröda och ”finstilta” Strimsporren lockar också den till avbildning.

Ladusvaleföräldrarna har nu ungar som dagtid lämnar boet men som nattetid återvänder till boskålens trygga hamn. På bilden kan man se föräldern sitta på stolpen och en av ungarna på taggtråden.

För de flesta svenskar är Pärlgräsfjärilen en okänd skönhet. Den finns nämligen bara i Östra Götaland, saknas t.ex. i Skåne – finns också i Östra Svealand och i Bohuslän men saknas för övrigt.

Foto: Margareta

I stengärdesgårdens djup hittar Stenskvättan ofta ett väl skyddat gömsle för sitt bo. Den har nu hunnit långt i sina häckningsbestyr och de första ungarna inspekterar den stora världen utanför.

 

 

 

 

”Få kolhydrater i kosten ökar risken för hjärtsjukdomar”

Ovanstående rubrik är hämtad från Dagens Nyheters pappersupplaga den 27 juni 2012 liksom onlineupplagan då och i dag under en annan rubrik nämligen ”För mycket kött ökar risken för hjärtsjukdom och stroke.”

En alldeles ny undersökning har på ett avgörande sätt belyst en av de mest omdiskuterade kostfrågorna som vi haft i Sverige de senaste åren. Bakom undersökning står professor Hans- Olov Adami. Han är cancerepidemiolog vid Karolinska institutet. Undersökningen har publicerats i den vetenskapliga medicinska tidskriften British Medical Journal.

Artikeln har ingresstexten ”Proteinrik kost med litet kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.”

Denna kostdiskussion har aktiverats av att på kort sikt kan diabetespatienter må bättre av kolhydratreducerande kost. Förespråkarna för LCHF har hämtat inspiration från hjärtläkaren Atkins och hans diet. Det är därför viktigt att notera att den som längst levde med Atkinsdieten var Atkins själv och han dog mycket för tidigt i hjärt-kärl-sjukdom – två gånger!! Första gången han dog fanns kolleger i närheten så han blev omgående hjärtåterupplivad – men dog ändå i sjukdomen några år senare.

I diabetessjukdomens barndom – då det inte fanns någon tillgång till insulin – fick patienterna äta bara fett och protein och inga kolhydrater. På det överlevde de 2-3 år.

Det viktiga med denna nya undersökning är att man tar upp det långa perspektivet av att äta LCHF-kost och visar att det är skadligt.

Det som på kort sikt kan vara bra kan i det långa loppet tvärtom vara skadligt. Ett brutet ben mår utmärkt bra av att bli gipsat i 4-6 veckor men får gipset sitta kvar i ett år eller längre blir situationen mycket värre.

I den svenskamerikanska undersökningen man nu tittat på har man haft 44 000 svenska kvinnor som fick sin mat kartlagd innan lågkolhydratdieterna blev populära i Sverige och då visar de att risken för att hjärtsjukdom och stroke ska utlösas ökar av den proteinrika kosten.

Den så kallade ”fettdoktorn” har på helt ovetenskapliga grunder gått ut och hävdat att LCHF-kost förbättrar hälsan också på längre sikt och publicerat en bok i ämnet. Denna bok ligger nu på bokhandlarnas diskar och enligt den nya undersökningen sprider den en i det längre perspektivet vilseledande och farlig kostrådgivning.

Författaren blev förrförra året utsedd till Årets Folkförvillare.

26/6/2012

Det grova våldet kan skada psyket för alltid

Det är för medicinsk och psykiatrisk expertis välkänt att det grova våldet i verkligheten kan ge posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD) – ett tillstånd som är utomordentligt svårbehandlat och kan plåga individen genom hela livet. Verkliga våldtäkter, mord, tortyr och krigsupplevelser kan alltså vara utomordentligt skadliga.

När det allt grövre våldet nu breder ut sig allt mer framförallt i deckargenren har nu äntligen till slut vetenskapen reagerat och tagit fatt i problemet. Försvarare av det allt grövre underhållningsvåldet i deckare och TV-filmer får det allt svårare – nu ska – och har – det morbida våldet i Stieg Larssons böcker granskas av en stor grupp vetenskapsmän som ger ut en antologibok i ämnet som kommer ut i september.

Om detta skrev Svenska Dagbladet online igår på Kultursidan men redan idag har man osynliggjort artikeln och den går bara att få fram om man söker på artikelns rubrik som lyder ”Forskare synar våldet i deckarna”.

Internetdemokratin har också censurerats. Den person som igår kommenterade artikeln med kommentaren ”Nu granskas äntligen Expos husgud” har i dag fått sin kommentar bortplockad.

Artikeln var ett TT-telegram och det går än så länge (vid 09-tiden) att i dag läsa online på DN men jag väljer att på min hemsida lägga ut hela TT-telegrammet som nu alltså Svenska Dagbladets kulturredaktör osynliggjort.

Läs och begrunda!

 

 

 

 

 

25/6/2012

Sommarbilderna trängs i dagboken

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 19:24

Foto: Margareta

Bonden i Hammarby, Öland, skördar redan sina fält.

De många fibblorna dominerar nu och bjuder i all sin enkelhet på vackra blomställningar.

Foto: Margareta

Böndernas jättelika vita ensilagekorvar bjuder i den öppna änden dukat bord för traktens alla fröätande fåglar.

Den vackra Blåelden visar nu som bäst sina fina färgkontraster – de som gett blomman dess namn.

De frodiga örterna är nu så höga så att till och med råbocken döljs av markgrönskan.

Foto: Margareta

Vallmons klarröda färg är ”osvensk” – insekterna kan inte se den klarröda färgnyansen – men vinden hjälper till med pollineringen.

Den Bruna kärrhöken har nu etablerat sig som ”tomtägare” och patrullerar gärna revirets stora vassar.

Foto: Margareta

Den praktfulla Strandkålen bildar nästan meterstora tuvor.

De första exemplaren av Strimlusen har nu också kommit fram. Den färggranna teckningen är ett varningstecken – insekten är mycket illasmakande.

Foto: Margareta

Strandkålen växer rabattliknande på Ölands kust.

Blåelden har en skönhet som kan upplevas flera gånger.

Man är nu – i framförallt i södra Sverige – mycket bekymrad över att vildsvinsstammen ökar okontrollerat. Till det bidrar i hög grad att många bönder ställer ut utfodringsstationer än här än där – detta i hopp om att kunna från ett gömsle skjuta sig till någon/några vildsvinsstekar.

 

Sommarbilderna trängs i dagboken – del 2

Filed under: Fåglar,Fjärilar,Natur — Björn @ 18:43

Den snabbflygande Ängssmygaren värmer sig gärna i solskenet.

Den Större strandpiparen är nu i slutfasen av det ansvarskrävande föräldraskapet. Tittar man noga ser man att många fjädrar är kraftigt slitna.

Foto: Margareta

Ängsullen bildar fina bräm vid dämmet i Kronobäck.

Iakttagen håller sig Fältharen gärna helt stilla – men uppjagad kan sprången bli hela fyra meter långa.

Överallt blommar nu det vackra Gullregnet.

Den helt svarta Europeiska kråkan ser man då och då i Sverige – som här för några dagar sedan i Risinge på Öland.

Ängsullens snövita vackra hårpenslar står fint mot kärrets grönska.

För Rådjurshinden är sommaren något av ett paradis.

Foto: Margareta

Blåeldens vackra färger har avsedd effekt – de lockar pollinerande fjärilar.

Halsbandsflugsnapparen lämnar den bräckliga holken ”hals över huvud”.

”Den ens död är den andres bröd”. En trafikdödad Slåttergräsfjäril transporteras hem till myrstackens skafferi.

Flädern blommar överdådigt i vår trädgård.

 

 

 

 

Older Posts »

Powered by WordPress