Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

30/4/2012

Motiv i Valborg

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 17:31

Körsbärsträden blommar nu fint – bilden togs idag vid norra änden av Saltors udde, Patamalm.

En svala gör ingen sommar säger talesättet men vi kan redan trösta oss åt att arten är här redan i stort numerär.

Foto: Margareta

Ekarna är fortfarande utan blad – något som vitsipporna utnyttjar maximalt – gör skogsbotten nästan helvit.

Inflödet av sångare från Afrika har nu börjat på allvar. Ärtsångaren tillhör de första. Fotot togs idag vid Saltors udde, Patamalm.

Vit hyacint – vacker som en brud!

 

 

Sedan snart ett halvt århundrade är svenska media djupt odemokratiska

En alldeles färsk rapport om journalisternas partisympatier publicerades på SVT igår.

Jag gör idag några korta kommentarer och återkommer senare med utförligare text.

 

 

Denna färska tabell visar tydligt på den enorma skillnaden mellan journalisternas politiska värderingar och allmänhetens. Läs tabellen noga och tänk själv.

Jag har nu i detta ämne skrivit säkert tio gånger eller mer så länge jag har haft hemsidan igång. Jag har gång på gång påpekat att problemen är gamla och tabell 13.2 nedan bekräftar detta. Det är naturligtvis helt absurt att 31 procent av journalisterna 1999 ideologiskt tillhör Vänsterpartiet.

 

 

SVT frågade igår webbläsarna ordagrant: ”Tror du att journalisters politiska åsikter påverkar rapporteringen?” – Ja, svarade 84 procent.

Som sagt studera tabellerna noggrant, viktiga fakta finns där ”dolda” bakom de torra siffrorna!

 

 

29/4/2012

Dikt idag

Filed under: Poesi — Björn @ 18:29

 

28/4/2012

Bild i dag

Filed under: Natur — Björn @ 16:22

Fältharar i par – en ganska ovanlig syn.

Bilden tagen i dag vid Stentippen, Kalkstad, Öland.

25/4/2012

Stor fågelpremiär i dag

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 15:08

”Fågelvåren” har i Kalmar län hunnit långt – och det betyder att redan nu är de första fågelungarna kläckta och visas upp av stolta föräldrar.

Grågåsen är gräsätare – vilket betyder att så fort snön är borta är det ”dukat bord”. Det gör att Grågåsen hos oss är en av de allra första flyttfåglarna och som regel kan ses redan i februari.

Det betyder att Grågåsen har ett försprång i sin familjebildning – ett ”försprång” som i dag kunde fotograferas i Mönsterås strandvatten.

Grågässen lever i långvariga parrelationer som – när fåglarna blivit riktigt ”samövade” – kan producera flera ägg och får fler ungar att överleva. Enligt facklitteraturen lägger gåsen som regel 4-9 ägg – bilderna från dagens Mönsterås visar att det aktuella paret fått 10 ägg kläckta – de är alltså ovanligt duktiga föräldrar.

Längsta kända livsålder i det vilda är nästan 24 år så det betyder att en framgångsrik Grågås kan lämna många ättlingar efter sig.

Grågåsen ökar som synes i antal i många länder i Europa och det är mycket glädjande. Det finns ungefär 10 000 fågelarter på jorden – omkring 7000 av dem minskar i antal – varför det är extra glädjande när någon art undgår majoritetens öde och istället kan öka sitt individantal.

Som bilden, hämtad ur ”Birds in Europe”, visar ökar fågeln nästan överallt. För knappt 100 år sedan var den ordentligt hotad varför det på många ställen i Europa startades utplanteringsprogram som alla varit framgångsrika.

 

Fotografierna är tagna i dag på förmiddagen i Mönsterås.

Källa: Prismas stora fågelbok

 

Internet i överdos krymper hjärnan

Nyligen publicerades en kinesisk studie på ”Internetberoende ungdomar”. Den publicerades på Plos ONE under rubriken ”Microstructure abnormalities in adolescents with Internet addiction disorder.” Den återgavs kort och kommenterades i Dagens Nyheter den 21 april 2012 liksom i Svt:s Rapport samma datum.

Studien är extra intressant eftersom man använt sig av en mycket modern hjärnundersökningsteknik och dessutom riktat in sig på en mycket modern sysselsättning – den att surfa på nätet. Det är också viktigt att undersökningen är gjord på ungdomar då ju hjärnan under ungdomen är extra plastisk.

Forskarna tittade på 18 kinesiska ungdomar – vilket förstås betyder att undersökningen är i minsta laget – som alla surfade på nätet 10 timmar per dag.

Forskarna kunde då visa att hjärnytan minskade med 10-20 procent, alltså i stort sett lika mycket som hos drog- och alkoholberoende.

Man kunde också visa att de Internetberoende hade sämre studieresultat, en minskad arbetsförmåga, mådde allmänt dåligt, hade svårare att skilja på väsentligt och oväsentligt och hade en sämre beslutsförmåga.

Det som gör forskningsresultatet så brinnande aktuellt är att vi fått veta att Anders Behring Breivik i långa perioder tittat på nätet heldagsvis.

I inledningsskedet av kartläggningen av honom hävdade professorn i rättspsykiatri, Sten Levander, att Breivik måste få sin hjärna röntgenundersökt, men tyvärr är det norska juridiska systemet så konstruerat att han kunde vägra undersökningen – och därmed gick en väldigt viktig diagnostisk pusselbit förlorad.

Att situationen måste kartläggas så långt det bara går illustreras också av att den andra psykiatriutredningen av Breivik just nu fått bakläxa, då man inte kartlagt hans barndoms- och ungdomsförhållanden och inte heller försökt kartlägga huruvida Breivik i den andra undersökningen avgivit avsiktligt felaktiga svar.

Som så ofta står i denna jätteprocess den politiska sanningen mot den vetenskapliga och som det i dagsläget ser ut kommer den mindre sanningen att vinna över den större.

24/4/2012

Backsippa – Anemone pulsatilla

Filed under: Allmänt — Björn @ 9:03

Foto:  Margareta

Vårblommorna följer nu tätt på varandra. På Öland har nu Backsippan slagit ut och bilderna togs igår vid Haga Park. Växten är mycket hårig och det ger blommorna en ”päls” som gör det lättare för växten att tåla kylan.

 

Older Posts »

Powered by WordPress