Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

29/2/2012

Några dagboksbilder från våren på Kapelludden, Öland, den 27 februari

Filed under: Fåglar,Kultur,Natur — Björn @ 19:28

Efter att ha stått i nästan 1000 år fälldes korset av stormen Per den 14 januari 2007. En otillräckligt förankrad sjöbod blåstes rakt på stenkorset och det klarade det inte. Korset gick sönder men är nu som synes reparerat och återställt på sin plats.

Foto: Margareta

Sankta Birgittas kapell byggdes också för snart 1000 år sedan och av den kyrkobyggnaden är det som synes bara norrväggen kvar.

Foto: Margareta

Fyren byggdes 1872 i tidstypisk järnkonstruktion och den har förstås lyst många sjöfarande i land. Fyrträdgården är mycket utnyttjad av fåglarna.

Den här kråkan levde för bara några sekunder sedan. En Duvhök lättade från sitt alldeles färska byte precis när vi kom fram.

I området kunde vi räkna till hela 8 Havsörnar. Bilden är tagen på en halv kilometers håll, varför kvaliteten inte är den bästa.

Flyttningsoron kändes hela tiden i viken – flock efter flock drog norrut.

 

Läs gärna mera på Wikipedia/Kapelludden.

 

 

Forskningsnytt idag

 

28/2/2012

Botanisk vår

Filed under: Natur — Björn @ 9:46

Växternas vår har nu också börjat. Det illustreras fint av mängder av Snödroppar som igår kunde fotograferas i Fyrträdgården, Kapelludden, Öland.

Food for brain

I senaste numret av Psychology Today (January/February 2012) finns det en längre artikel om vad som kan tänkas vara gynnsamt för hjärnans hälsa. Artikeln är skriven av en redaktör för Archaeology Magazine i New York och är i stort sett en recension av en bok ”Your Brain on Food”. Boken är skriven av Gary Wenk och han är professor i psykologi och neurovetenskap bland annat och är verksam vid the Ohio State University.

Jag gör några korta kommentarer.

Harvarduniversitetet gjorde nyligen en stor kartläggning av vilka hälsofrågor som allmänheten i fyra stora länder anser vara viktigast. Som vanligt toppar cancern men som nummer två kommer nu demenssjukdomarna – det visar att allmänheten har fått en ökad insikt i demenssjukdomarnas förekomst och möjlighet att förebygga.

Det är i sammanhanget av stort intresse att man numera kunnat visa att Alzheimersjukdomen är mycket ovanligare i Indien – frekvensen är bara 1/6 av den i Amerika. Den som varit i Indien har säkert slagits av den indiska matens vegetariska prägel och kanske framförallt dess stora kryddstyrka. Många av kryddorna är kraftiga antioxidanter. Gurkmeja är nu extra i ropet.

Professor Gary Wenk räknar upp födokomponenter som blåbär, broccoli, druvor, plommon, jordgubbar, spenat, kronärtskocka och äpplen. Kryddorna som nämns är rosmarin, gurkmeja, oregano och timjan.

Han menar också att kaffe, te och choklad (den mörka) har speciellt hälsovärde likaväl som nötter och frukter.

Professor Gary Wenk menar också att studier på mycket långlivade människor visar nu för tiden att det är många små motionspass som är den bästa formen av fysisk träning. Mycket gamla personer har inte varit ”ultramotionärer” men väl mycket fysiskt aktiva vardagsvis.

26/2/2012

En bild ur dagboken

Filed under: Natur — Björn @ 19:16

Vårstämning i Åsarna

Äldre som solar aktivt minskar dödligheten – förlänger livet

Den 16 februari 2012 publicerade en forskargrupp från German Cancer Research Center en forskningsrapport i den vetenskapliga tidskriften Ageing Research Review med rubriken ”Serum 25-hydroxyvitamin D levels and overall mortality. A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies.”

Eftersom D-vitaminreceptorer påträffas överallt i kroppen finns det all anledning att kartlägga storskaliga effekter på hälsan och ett sätt är då att titta på den totala dödligheten.

Forskargruppen från Heidelberg identifierade tolv undersökningar innehållande cirka 32 000 äldre försökspersoner som följdes under en längre tid under vilken nästan 7000 personer dog. Det är viktigt att äldre också undersöks extra noga eftersom det finns all anledning att räkna med att de solningsrekommendationerna som myndigheterna idag ger ut är för äldre grovt otillräckliga.

Forskarna kunde då visa att det förväntade omvända förhållandet mellan blodnivåerna av D-vitamin och den totala dödligheten kunde ses i tio av de tolv undersökningarna.

Sammantaget kunde man visa att de som hade en D-vitaminnivå som låg på mer än 20 nmol/l högre än övriga hade en 8 procent lägre dödlighet: ”In this meta-analysis of prospective, population-based cohort studies, a 20-nmol/l-increase in 25(OH)D levels was associated with an 8% lower mortality in the general elderly population.”

 

 

 

 

25/2/2012

En bild ur dagboken

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 19:26

Kontraster i svart och vitt…

Older Posts »

Powered by WordPress