Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

29/11/2011

En dagboksbild

Filed under: Natur — Björn @ 21:13

Aftonstämning på Bottorpsslätten

Anders Behring Breivik är en ”galning” – han lider av paranoid schizofreni

Eftersom jag som läkare en gång förut skrivit i ämnet kompletterar jag nu med några få korta kommentarer. Hundratals andra icke-psykiatriska ämnesexperter har skrivit tusentals sidor i ämnet.

Nu har vi äntligen – efter tusentals massmediala helt felaktiga spekulationer – fått facit på hur det kunde komma sig att Anders Behring Breivik blev en massmördare. Han lider alltså av en paranoid schizofreni – ett för psykiatrin välbekant tillstånd – det är inte heller alls ovanligt.

Men fallet har alltså gett upphov till en ”tsunami” av politiska spekulationer – som alla nu visar sig vara helt fel. Mängder av politiska och andra experter har på ett alldeles felaktigt sätt fått galningens vansinne att framstå såsom en politisk handling. Även en ofta omdömesgill person som Leif GW Persson har grovt missbedömt honom och kallat honom för ”kryp”.

Den 28 juli skrev jag ett kort inlägg i ämnet under rubriken ”Massmördaren i Norge är inte frisk”. Jag skrev bland annat ordagrant: ”Det finns enorma textmassor att plöja för den som vill. Piratförlagets storsäljare, den norska deckarförfattaren Anne Holt – som lever på att skriva våldslitteratur – fick t.ex. igår i DN:s kulturdel breda ut sig på två sidor”.

I ljuset av vad vi nu vet var det en grov redaktionell felbedömning av DN:s redaktörer.

Jag avslutade mitt korta inlägg med följande mening: ”Själv är jag övertygad om att Anders Behring Breivik inte är psykiskt frisk – om sedan hans sjukdom/störning leder till att han blir i juridisk mening straffri – återstår att se”.

Odemokratiska underligheter i rättsprocessen har också försvårat för allmänheten att få en berättigad insyn i den ”gallimatias” som den psykotiske Breivik excellerar i.

Hade åklagaren bidragit till större öppenhet genom att låta Breivik hålla sina planerade tal hade allmänheten snabbt blivit informerad om galenskapens omfattning. Om allmänheten fått höra att Anders Behring Breivik räknade med att så småningom bli Norges regent och kanske till och med hela Europas ”president” skulle ”alla” förstått att Anders Behring Breivik är gravt psykiskt sjuk. Även vanliga människor kan förstå när storhetsvansinnet går över alla gränser.

Det har nu gått nästan ett halvt år och de politiska teorierna har mycket okritiskt i massmedia fått surra fritt. Detta har lett till mycket stor skada för en balanserad politisk bedömning – alltså ett demokratiskt synsätt i dess bästa mening.

Det kommer att ta många år – kanske årtionden – innan denna massmedialt framkallade skada har reparerats/läkt ut.

 

 

 

 

Läsvärt idag – ”Världen blir vänligare”

För tre veckor sedan skrev jag en kommentar till Steven Pinkers nyss utkomna bok ”The better angels of our nature”.

Igår publicerade DN i sin pappersupplaga en recension av boken och eftersom ämnet är mycket angeläget vill jag att DN:s version kommer ut till en bredare läsekrets. Jag kan inte hitta artikeln i DN:s online-upplaga, varför jag själv lägger ut hela artikeln i anpassat A4-format på min hemsida.

 

 

 

 

 

28/11/2011

Bild idag

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 17:28

En klar novembersol lyste idag över de karga men vackra strandängarna norr om Bläsinge hamn, Öland.

 

Många är vägarna till lycka!

 

24/11/2011

Highland Cattle i Pikedala

Filed under: Natur — Björn @ 20:30

Många djur drar sig söderut under vintern. För fåglarnas del kan det handla om mycket långa sträckor. Men bland tamdjuren finns det några riktigt härdiga raser som nu blir en allt vanligare syn i det svenska landskapet.

Bonden i Pikedala, Fågelsudd, har just utvidgat sitt kreatursbestånd kraftigt – han har på sina marker sedan en kort tid tillbaka placerat ut uppskattningsvis minst hundra kor av rasen Highland Cattle.

Korna är utspridda över hela området och är specialister på att hitta föda även inne i skogen – och det på ett sätt som vanliga kor inte klarar. När man ser på djuren förstår man att deras tjocka päls gör att de klarar av att vara utomhus även en bister svensk vinter.

 

 

Den svenska islossningen för solskensvitaminet har börjat

Tjugo års desinformation är över.

Allt började med att ”antisolningsetablissemanget” med hjälp av melanomhotet slog mot solningsförespråkande, speciellt nudister, dessa hälsoförespråkare som menar att helkroppssolning har ett speciellt värde.

Det är i pensionsåldrarna som de flesta D-vitaminbristberoende sjukdomarna gör sig påminda. Och det är helt klart att 60+:arna SKA helkroppssola ”nudistiskt” – alltså i liten baddräkt. För äldre räcker det INTE med att bara sola ansikte, händer och underarmar.

Jag besökte för en liten tid sedan ett apotek här i Kalmar – av hänsyn till expediten vill jag inte säga vilket – och frågade om de inte hade starkare D-vitamintabletter än de som nu funnits i flera år.

 

 

Hon bekräftade att man då inte hade någon starkare D-vitamintablett, men böjde sig fram över disken och sa till mig med viskande röst ”man kan ta mer än en tablett”!

Men nu går utvecklingen snabbt och apotekskedjan Doc Morris presenterar en helt ny D-vitamintablett i vilken man höjt mängden D-vitamin med 150 procent!! Det är en mycket kraftig höjning av D-vitamindosen.

 

 

Som framgår av bilden innehöll den tidigare tabletten 10 mikrogram per dag medan den just nu lanserade innehåller 25. Man kan också se att köper man den nya burken får man en tablettmängd som räcker ett halvt år – 180 dagar. Man lämnar alltså öppet för att solen kan ta över under det ljusa sommarhalvåret.

I produktinformationen från www.multi-tabs.se kan man läsa att solning är viktigt. Där står ordagrant: ”Kroppen producerar själv merparten av det D-vitamin som den har behov av, när huden blir bestrålad av solen. …Om du inte vistas minst 30 minuter om dagen i solen i sommarperioden kan du ta extra kosttillskott”.

Vidare står det ordagrant: ”Vitamin D bidrar till upptaget av kalcium och till att bibehålla kroppens naturliga försvar. …D-vitamin är inte enbart viktigt för skelettet utan det verkar i stort sett på alla kroppens celler”.

Att D-vitaminet allmänt höjer kroppens immunförsvar är ett mycket viktigt konstaterande. Det betyder att solandet ökar motståndskraften inte bara mot infektioner utan också mot cancer.

 

 

På ”Hälsokosten” – som legat före i snart 20 år – kan man dessutom inhandla denna D-vitaminkapsel som innehåller hela 2000 IE. I USA är den officiella maxgränsen för intag av D-vitamin för närvarande satt till 4000 IE per dag.

Older Posts »

Powered by WordPress