Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

30/9/2011

Gravida bör sola – spädbarnen också

I veckans nummer av Läkartidningen (39/2011) finns en notis av stort intresse. Den har rubriken ”Samband mellan D-vitaminbrist och RSV-infektion hos spädbarn”. Artikeln är en kommentar till en holländsk studie som i sin tur har rubriken ”Cord blood vitamin D deficiency is associated with respiratory syncytial virus bronchiolitis”. Utomlands är det en utomordentligt farlig infektion som gör att många barn dör.

Bakom undersökningen står åtta forskre från universitet i Utrecht. Rapporten publicerades i Pediatrics juni 2011.

Medicine doktor Hans Lederhuber påpekar i artikeln i Läkartidningen att ”Allt fler studier lyfter fram D-vitaminbrist som en viktig faktor i luftvägsinfektioners patogenes”. Här visas alltså att ännu en spädbarnsinfektion är D-vitaminbristutlöst.

I en prospektiv studie följde man 156 barn vars D-vitaminhalt i navelsträngsblodet i samband med förlossningen hade registrerats. Därefter observerades barnen under ett år och förekomst av den farliga luftvägsinfektionen orsakad av RS-virus noterades.

Man kunde då se att 12 procent av barnen drabbades av RSV-infektionen.

Kartläggningen av barnens D-vitamin visade att bara varannan hade värden över 75 nmol/l – sätts numera av många som normalgräns, en fjärdedel låg i området 50-75 nmol/l och en fjärdedel hade mindre än 50 nmol/l. Forskarna kunde då visa att de som tillhörde den sämsta fjärdedelen hade sex gånger högre risk att få RSV-infektionen.

”Antisolningsetablissemanget” har nu i 20 år kampanjat för att småbarn – och för all del också vuxna gravida – inte ska vara nakna ute i solen – det verkar – i takt med att alltmer forskning görs och publiceras – blir till ett nog så katastrofalt myndighetsråd.

 

29/9/2011

Dagens bild

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 18:17

Ännu återstår några veckor av årets båtsäsong – men vinterfåglarna har redan erövrat hamnbassängen.

Läsarintresse

Filed under: Fåglar,Läsekretsen — Björn @ 9:40

Kära läsare!

Tack för ert stora intresse!

Sökordet ”Mandarinand” ger idag på Google 2 870 000 träffar.

Mitt inlägg om fågeln ligger på 7:e plats.

Roligt!

MVH/Björn

 

27/9/2011

Dikt idag

Filed under: Poesi — Björn @ 9:06

26/9/2011

En dagboksbild

Filed under: Natur — Björn @ 19:30

Vårdträdet reser sin krona högt över husen i Åkerö, Mörlunda.

Foto den 25 september.

Sluta knarka!

 

DN har låtit Synovate fråga svenska folket vad de tycker om kändisarnas knarkmissbruk och som synes får kulturdelen idag den 26 september 2011 en löpsedelslik framsida som talar ett tydligt språk.

Man har inte lagt ut artikeln på nätet utan publicerar den bara i papperstidningen, varför jag här på min hemsida kompletterar med några viktiga uppgifter ur papperstidningen.

 

 

En mycket stor majoritet gör tummen ner för kändisarnas drogmissbruk och det trots att DN Synovates fråga är försåtligt formulerad. De som formulerat frågan vill uppenbarligen få folk att tro att kändisarnas missbruk i det privata livet är just en ”privatsak”.

 

 

Artikeln illustreras av ett flertal tecknade helfigurer som exemplifierar kändisars drogmissbruk. Från vänster rockmusikern Kleerup, Plura Johnsson, Michael Persbrandt, Ola Lindholm, för mig okänd kvinna och Patrik Sjöberg.

Heder åt Medelsvensson!

Tillägg: En kort stund efter det jag lagt ut texten på min hemsida dök artikeln upp på DN:s onlineupplaga – alltså minst 12 timmar försenad.

Dessutom är det viktigt att påpeka att den faktaruta om undersökningen som finns i papperstidningen har man – säkert avsiktligt – hoppat över i nätutlägget. Jag bifogar den här i originalskick.  Likaså har man helt utelämnat den löpsedelsliknande Kulturframsidan.

 

 

 

 

 

24/9/2011

Julian Assange – en rättshaverist

Filed under: Allmänt,Familjen,Kultur,Mediekratin,Politik,Psykisk hälsa — Björn @ 16:11

Dagens text är ett lästips.

Läs en mycket avslöjande artikel om kultur- och medieikonen Julian Assange skriven av journalisten Dan Josefsson, publicerad i Aftonbladet idag.

Alla proffstyckare som blint och oreserverat hyllade honom i början behöver tänka en gång till!

Older Posts »

Powered by WordPress