Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

31/5/2009

Kulturelitens rökning alltmer ifrågasatt

Vi ser i tidningarna allt oftare bilder på företrädare för kultureliten, gärna med en cigarett i handen. Författaren Per Olov Enquist berättade att han klarade sig ur sin alkoholism genom att han hade så stark karaktär (?), att han kunde börja storröka (se intervjun med honom i tidningen Vi).

Folkhälsoinstitutets chef, Sarah Wamala, berättade i en debattartikel i DN den 16 mars 2009 att bland män med lång utbildning röker bara 5 procent. PO Enquist är med andra ord bland intellektuella gravt avvikande och det är förstås de rökande kulturelitsrepresentanterna för övrigt. När sonen till Slas i boken ”Blåbärsmaskinen” berättade om Slas’ trippelmissbruk av alkohol, Rohypnol och nikotin fick nikotinnarkomanin ytterligare ett ansikte.

I går förklarade försäkringsbolaget Skandia i en stor debattartikel i DN att man kommer att följa en internationell trend och från och med i morgon den 1 juni 2009 för alla sina försäkringar (sjukförsäkring, individuellt tecknad olycksfallsförsäkring, livförsäkring, premiebefrielseförsäkring och privatvårdsförsäkring) kräva att dagligrökarna betalar 25-50 procent mer i försäkringspremie. Systemet finns alltså redan tillämpat i England och Norge.

I Skandias debattartikel, som väckt mycket uppmärksamhet och som fått de stora tidningsdrakarna att fråga sina läsare online, innehåller några viktiga stycken som lyder: ”Trots att det till syvende och sist är ett personligt val att röka har vi hittills betraktat det som en självklarhet att icke-rökarna skall betala de kostnader som rökarna skall ge upphov till. Det kanske är dags att ompröva detta”?

Ytterligare ett annat textavsnitt lyder ordagrant: ”En sjukförsäkring är, precis som alla andra försäkringar, en kollektiv lösning för att dela risken för en grupp individer. Om då några av dessa väljer att röka – vilket bevisligen kraftigt ökar risken för sjukdomar – så är det också rimligt att de också får betala mer för sin försäkring än icke-rökarna”.

Att försök görs i sjukvården att komma tillrätta med problemet illustreras av följande stycke ”I vintras införde Ortopedkliniken vid Norrlands universitetssjukhus en ny policy som innebar att patienter ska vara rökfria två månader innan och två månader efter en planerad operation. Efter viss kritik mildrades policyn något”. Kritik kom nämligen från Socialstyrelsen med dess nye chef Lars Erik Holm, som redan hunnit med att göra ett antal anmärkningsvärda, och för vanligt folk obegripliga markeringar.

Som tur var har man frågat svenska folket hur de ser på denna situation och Skandia skriver ”Åtta av tio svenskar tycker att en läkare har rätt att kräva rökningsuppehåll för att genomföra en behandling. Till och med bland rökarna är stödet stort, sex av tio tycker att detta är ett fullt rimligt krav”. PO Enquist har inte på något sätt antytt att han gjort rökstopp de gånger han kranskärlsopererats.

I Folkhälsoinstitutets rapport som Sarah Wamala presenterade visade det sig att de som rökte mest var män med sjukskrivning och arbetslöshet, alltså personer som redan existerade med hjälp av andras pengar. Intressant för mig är också att rapporten visade att kvinnorna i Kalmar län röker minst, 9 procent.

Detta från internationellt tänkande i Sverige lanserade försök att skärpa försäkringsvillkoren för rökare har i hög grad engagerat journalisterna, en kår som jag gissar röker mycket mer än genomsnittet.

Alla de stora medierna som SVT, DN, SvD, Expressen och Aftonbladet har via webben frågat sina läsare om vad de tycker om förslaget och så här långt har sammanlagt nära nog 45 000 personer svarat och tre av fyra tycker att det är rimligt att rökarna får ta den extra försäkringskostnaden. En tidning, Svenska Dagbladet, har låtit webbläsarna utöver Ja och Nej svara om de är tveksamma och där tycker 79 procent att initiativet är helt rätt, bara 13 procent att det är dåligt och 8 procent att det är tveksamt.

I artikeln påpekas att rökningen ökar sjukligheten och dödligheten i väldigt många sjukdomar och det leder till en livsförkortning på mellan 5 och 10 år. Rökande män har cirka 30 procent högre sjukfrånvaro än män som inte röker. För rökande kvinnor är sjukfrånvaron 45 procent högre än de icke-rökande kvinnorna.

Nu för tiden vet man att rökning ökar risken för demens. Det gäller alltså att sluta röka innan man förlorat förmågan att förstå att man är inne i en gräslig mental utförsbacke.

30/5/2009

Tre bilder från morgonens skogspromenad

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 11:43

blasuga

Blåsugan blommar nu rikligt också i skogen. Växten har sitt namn av att de övre klorofyllbärande bladen
också är blåanlupna.

tjarblomster

Tjärblomstret blommar nu i drivor och pryder vägkanterna med sina fina rabatter. Blomman har sitt svenska
namn av att stjälken har klibbiga avsnitt, detta för att förhindra att till exempel dåliga pollinatörer som myror
tar för sig av nektarn. Klibbigheten är så uttalad att engelsmännen döpt blomman till ”Flugfångaren” (Catchfly).

svartvitflugsnapparetre

Den Svartvita flugsnapparen har hunnit långt i sina häckningsbestyr. Hanen har på bilden en skalbagge i näbben,
rimligen avsedd för den ruvande honan.

29/5/2009

Författaren Lars Gustafsson värnar om den nya demokratin – nätdemokratin

Filed under: Mediekratin,Politik,Psykisk hälsa — Björn @ 8:18

I Expressen den 27 maj 2009 berättar den mycket välkände svenske författaren Lars Gustafsson att han i EU-valet kommer att rösta på Piratpartiet.

Hans ställningstagande kan initialt upplevas som mycket förvånande. Som författare borde han verkligen försvara copyrighten, upphovsrätten, och det gör hans inlägg extra intressant.

Den som på avstånd följt hans karriär genom livet – jag gjorde lumpen på samma regemente som honom men inte på samma vapenslag, han fanns i signaltrupperna – förvånas i början förstås av hans nu radikala ställningstagande.

lgustafsson

Bildtext: Som signalchef tog han med god självtillit som synes lätt befälet. Jag, till vänster, tog bilden med självutlösare.

Hans långa tid som litteraturprofessor i Texas, USA, var förstås också en politisk exil, han lämnade ju det som Per Ahlmark så beträffande beskrivit i sin bok ”Det galna kvartsseklet”. Men nu är han tillbaka i Sverige och den svenska debatten och hans inlägg andas friskt nytänkande.

Som den historiskt kunniga person han är ser han i dagens skeende en mycket tydlig parallell till det som skedde när en annan revolutionerande teknik, tryckerikonsten, kom på 1700-talet. Den beredde väg för den Franska revolutionen.

Han menar, liksom jag, att den kraftiga utvidgning av medborgarrätten som Internetskrivandet utgör är en väldigt viktig faktor i utvecklingen mot en ny och förbättrad demokrati. Han skriver ordagrant i sitt inlägg: ”Nu gäller det nätets fortsatta existens som idéforum och som medborgarrättslig institution… Och vi talar då inte bara om det uppenbara hotet mot herrar Guillous och de andra dussinförfattarnas möjligheter att lägga sig till med nya herrgårdar, ett socialt problem som jag uppriktigt sagt ger en god dag”.

I TT-telegrammet står det ordagrant: ”Jag kan nog inte mobilisera en majoritet i valet, men hoppas på att vi kan få in en intelligent nätliberal som ställer de rätta frågorna, säger Lars Gustafsson till Nyheter 24”.

Lars Gustafsson fortsätter ”Intellektuell och personlig integritet för medborgarna… är rimligtvis viktigare än behoven hos en i huvudsak industriell litteratur- eller musikscen som snabbt förvittrar till makulatur redan i upphovsmännens egen livstid”.

Han avslutar sin argumentation på följande sätt ordagrant: ”Det väsentliga intresset för konstnärer och författare som tar sin verksamhet på intellektuellt och moraliskt allvar måste naturligtvis vara att bli lästa, att göra sig hörda i sin generation. Hur man blir läst, det vill säga hur man når läsarna, är i detta perspektiv sekundärt. Det växande försvar av nätets utvidgade nyttjandefrihet, alltså av de immateriella medborgarrätterna som vi nu ser i land efter land, är början till en – precis som förra gången på 1700-talet – teknikburen, och därför befriad, liberalism. Jag röstar därför på Piratpartiet”.

Om detta har jag skrivit flera gånger tidigare och det gläder mig därför att en av Sveriges mest kända författare har förstått att den skriftliga yttrandefriheten på Internet är ytterligare ett steg i demokratisk riktning bort från ”gammelmedias” monopolistiska journalism.

27/5/2009

Damen från tropikerna har kommit

Filed under: Fjärilar,Natur — Björn @ 14:59

tistelfjarilett

Tistelfjärilen har nu dykt upp i Sydsverige. Fjärilen är en formidabel långdistansare från tropikerna,
som så här tidigt på året nog kan komma direkt från Afrika.

Denna kosmopolit kan på sensommaren ses i hela Sverige, men överlever inte vår bistra vinter.

tistelfjariltva

Dess extrema flygförmåga illustreras av att den regelbundet dyker upp på Island – dit är det 80 mil
över öppet vatten!!

Fjärilens vackra mönster och färger har gjort att engelsmännen gett den det poetiska
namnet ”Den målade damen” (the Painted lady).

Foto: Skälleryd den 27 maj.

Svalan med ”strumpor”

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 7:26

hussvalatre

Hussvalan är den enda svenska småfågel som har ”strumpor” (fjädrar) på benen – och det för att klara kalla
vinternätter högt uppe i bergen i Afrika.

Fågeln ”uppskattar” säkert de betydligt varmare sommarnätterna i Sverige.

Fotot taget på Kapelludden, Öland den 23 maj.

26/5/2009

Före regnet…

Filed under: Natur — Björn @ 15:54

regnmoln

Bergmanfestivalen – en flopp

Filed under: Kultur,Mediekratin,Politik,Psykisk hälsa — Björn @ 15:49

Dagens fundering:
På Svenska Dagbladets framsida konstateras idag att ordagrant: ”Svårt sälja biljetter till Bergmanfestival. Hälften av biljetterna till Bergmanfestivalen i Stockholm är fortfarande osålda en dag innan den inleds”. Inne i tidningen berättas samtidigt att teaterbienalen i Borås slår publikrekord. Bergmanfestivalens arrangörer är mycket förvånade över svenska folkets ointresse.

Jag tror att svaret är mycket enkelt. Kulturikonen Ingmar Bergmans svartsyn tackar majoriteten svenskar nej till. Kulturelitens devota beundran av Ingmar Bergman återfinns inte alls ute i den stora friska allmänheten.

Older Posts »

Powered by WordPress