Björn Liedéns författarinlägg Hälsa och natur

18/3/2009

Vintergäck

Filed under: Natur — Björn @ 21:23

Förstorade slår blommorna ut i Fyrträdgården, Ottenby den 18 mars 2009.

17/3/2009

Kära läsare!

Filed under: Läsekretsen — Björn @ 9:32

Jag är alltjämt utsatt för saboterande inlägg utifrån och jag får också en mängd nonsenskommentarer, varför jag för tillfället kopplat bort kommentarsmöjligheten.

Jag skall strax byta Webbhotell och räknar med att då kunna utestänga ”sabotagen” helt.

Björn

Kvinnligt hormon förstärker reaktionen på babyns ansikte

Filed under: Familjen,Sexualitet — Björn @ 9:06

En forskargrupp under ledning av Reiner Sprengelmeyer vid St. Andrews universitet i Skottland har kartlagt det kvinnliga hormonets effekt på hur babyns ansikte uppfattas. Forskningsrapporten är publicerad i februarinumret 2009 av Psychological Science och kommenteras i Science News den 28 februari 2009.

Försökspersonerna fick titta på par av bilder av tio bebisar där det lilla barnets ansiktsuttryck var något sötare på den ena bilden än på den andra.

Forskarna kunde då visa att unga kvinnor som tog P-piller var bäst på att se ”sötheten” (cuteness) i babyansiktena. Man fann vidare att kvinnor i åldrar före klimakteriet var genomgående bättre på att identifiera babyansiktets söthet jämfört med kvinnor efter klimakteriet och män i alla åldrar.

Forskarnas slutsats blir ”Female sex hormones sensitize women to differences to babies’ cuteness and may encourage mothers to bond with their babies”. Forskarna upptäckte alltså att yngre kvinnor – speciellt de som tog P-piller – var bäst på att se det söta i små bebisars ansikten, något som förstärker bandet till barnet.

16/3/2009

Dagens bild

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 17:03

Tranpar i Åbro, fotograferat idag den 16 mars 2009 klockan 14:30

Sluta dalta

Filed under: Kultur,Läsekretsen,Mediekratin,Politik — Björn @ 17:00

Dagens text är ett lästips.

Läs gärna Jan Guillous inlägg betitlat ”Sluta dalta med provokatörerna” i Aftonbladet den 16 mars 2009.

13/3/2009

Sångsvansliv

Filed under: Fåglar,Natur — Björn @ 10:25

Bland cirka 400 Sångsvanar fanns igår sydost om Läckeby denna ännu sammanhållna familj.
Denna långlivade fågel kan bli upp emot 30 år, håller trevligt nog ihop familjen i nästan ett år, men
när man väl återkommer till häckplatsen – troligen norra Ryssland –

kommer hanen att nog så bryskt jaga bort de årsgamla ungarna från reviret. Det gamla paret
skall ju nu starta en ny omgång ungar. Så snart börjar årsungarnas självständiga liv, till det bra
upplärda av föräldrarna.

12/3/2009

Vänsterextremisten Stieg Larsson rökte 200 cigaretter om dagen

Filed under: Allmänt — Björn @ 9:59

I senaste numret av tidningen Journalisten den 26 februari – 18 mars 2009 skriver Herman Dill en artikel under rubriken ”Vem var Stieg Larsson?”. Han intervjuar Richard Slätt, 31 år, som i sin tur är producent på Sveriges Television och chefredaktör på Expo.

Läser man om Stieg Larsson på Wikipedia får man en hel del fakta om honom men också i tidningen Journalistens artikel framkommer preciseringar om Stieg Larssons livsstil, preciseringar som vi inte hade förut. För allmänheten och den medicinskt kunnige är det förstås av värde att få veta varför Stieg Larsson dog i hjärtinfarkt när han just fyllt bara 50.

Artikelns 13:e fråga till Rickard Slätt lyder ”Vilka var hans mest synliga laster?”, svaret lyder ordagrant: ”Tvåhundra koppar svart kaffe och lika många handrullade cigg på en dag. Till det en halv baguette med ost och bananskivor”.

Fråga nr 9 lyder ”Hur var han att festa med?” Svaret lyder ”Säg att man hade en flaska 21-årig Springbank och sedan fortsatte det hela natten”.

Artikeln illustreras med en bild av Stieg Larsson där han utan kaffekopp och cigarett stöder hakan i höger hand. På filmannonsbilden för ”Män som hatar kvinnor” sitter skådespelaren Noomi Rapache längst fram hållandes en cigarett i höger hand medan cigarettröken sakta ringlar uppåt.

Richard Slätt får också frågan om han tror att Stieg Larsson skulle ha förändrats om han fått uppleva framgången. Svaret blir ordagrant: ”Jag tror faktiskt inte Stieg skulle ha ändrat ett skit på hur han levde… Han hade suttit kvar i samma rökiga lokal och gjort det som drev honom. Jag är fortfarande övertygad om att han skulle dricka fulöl och käka plankstek med oss andra på Fridhemspuben om han fortfarande levde”.

Ja, jag gissar att spådomen är alldeles rätt, han var fast i en direkt livsfarlig livsstil som med orimliga överdrifter på cigarett-, kaffe- och alkoholområdet förkortade hans liv med upp emot 30 år.

Kompletterar man läsningen om Stieg Larsson genom att gå in på Wikipedia får man veta att han tidigare var medlem i vänsterextremistiska trotskistiska Socialistiska partiet. Hans drogade hjärna fick honom också att känna sig hemma i extremfantasiens former i science fiction. 1980 var han ordförande i Skandinavisk förening för science fiction.

Wikipedia berättar dessutom att Stiegs föräldrar var 17 år unga när Stieg föddes. De kunde inte ta hand om honom utan de första nio åren växte han upp hos sin morfar. Efter morfaderns död tog föräldrarna hand om honom men han lämnade hemmet som 16-åring. Vid 18 års ålder träffade han sin livskamrat Eva Gabrielsson på ett möte med förenade FNL-grupper i Umeå. De fick inga barn.

För den som är det minsta medicinskt kunnig är det fullt begripligt att Stieg Larssons livsstil med ett våldsamt överbruk av olika kulturdroger var avgörande för att förkorta hans liv.

Hans alldeles för tidiga död – utlöst av en mycket sjuk livsstil – har gett honom en ”martyrgloria” som förstås på ett avgörande sätt bidragit till hans stora popularitet bland deckarläsarna, något som retat Jan Guillou, som flera gånger surt konstaterat att främsta orsaken till hans böckers framgång är att han är död.

Older Posts »

Powered by WordPress